Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

18. syyskuuta 2011

Čechův most ja Metronomisen kellon paikan historiaa



Čechův most, 13.9.2011


Čechův most eli Čechin silta (karttalinkki tässä) on tullut tutuksi ainakin niille turisteille, jotka ovat käyneet katsomassa Letenské sadyn eli Letná-puiston Metronomista kelloa. Sillan puiston puoleisesta päästä nimittäin nousevat portaat miltei suoraan kellolle. 

Silta on saanut nimensä runoilija Svatopluk Čechin (1846 - 1908) mukaan ja se valmistui hänen kuolinvuotenaan eli vuonna 1908. 

Čechův most on aitoa ja täyttä jugendia, jossa on lennokasta rautakoristelua. Sillan tunnuspiirteenä ovat vaalean keltaisten pylväiden päässä olevat, joelle katsovat soihtuja kannattelevat patsaat, jotka näkyvät kauas (kuva alla).


Sillan pylväspatsas, 13.9.2011

Metronomisella kellolla taasen on hieman erilainen menneisyys. Sen paikalla on nimittäin ollut Stalinin patsas kommunistivallan aikana. 

Vapunpäivänä vuonna 1955 paikalle pystytetty Stalinin patsas sai seisoa paikoillaan seitsemän vuotta. Korkeutta tuolla patsaalla oli 13 metriä ja se näkyi hyvin Letnán puiston kukkulalta alas Prahan kaupunkiin. Patsasta rakennettiin viisi vuotta ja sen on kerrottu maksaneen yhtä paljon kuin sairaalan rakentaminen olisi maksanut. 

Suunnitteluvaiheessa järjestettiin kertomusten mukaan useita kokouksia, joissa sen tyyliä ja korkeutta pohdittiin, sekä sen toteuttamistapaa mietittiin. Lopulta päädyttiin  ratkaisuun, jossa Stalin johti joukkojaan (työläisiä) kohti marxismin ihmemaata.

Suunnitelma ei kuitenkaan aivan onnistunut ja patsas saikin prahalaisten keskuudessa  nopeasti lempinimen "Ryysis", koska se muistutti heitä leipäjonoista.

Patsaan suunnitteli kuvanveistäjä Otakar Švec, eikä hänkään lopulta pitänyt lopputuloksesta. Kuukausi ennen patsaan valmistumista Švec otti itseltään hengen, eikä koskaan päässyt näkemään patsasta sen luonnollisessa ympäristössä.


Paikalla ollut Stalinin patsas. Kuva otettu Kommunistimuseosta 15.9.2011



Stalin joutui Neuvostoliitossa kansalaisten epäsuosioon noin vuosi Prahan patsaan paljastamisen jälkeen ja tsekkikommunistit päättivät räjäyttää ukon kuvan pois; mukaan otettiin 2000 kiloa erilaisia räjähteitä. Joidenkin mielestä patsas olisi pitänyt säilyttää muistona sen ajan kuvasta.  

Katso myös tämä linkki liittyen patsaaseen ja sen räjäytykseen (video).

Ja kun Prahassa ollaan, jälleen asiaan liittyy wanha legenda: nimittäin patsaan päätä eli Stalinin päätä ei koskaan räjäytyksen jälkeen löydetty. Muuan tarina kertoo, että räjäytyksen jälkeen eräs bisnesmies olisi löytänyt Stalinin päästä irronneen korvan lähistöltä ja tehnyt siitä pihalleen pienen uima-altaan linnuille.

Ken tietää : )

No, nyt jäljellä on  erilaisten graffitien koristelema graniittijalusta metronomille, joka lähinnä näyttää maansiirtokoneelta, tai joltain muulta ihme vemputtimelta. Paikalla saattaa nähdä myös skeittailua harrastavia nuoria, sillä jalustan rappuset ovat oiva paikka tehdä skeittitemppuja.


Stalinin patsaan graniittijalusta 14.9.2011
Metronominen kello, 14.9.2011

Kauniina päivänä Metronomiselle kellolle kannattaa kivuta, sillä sieltä on hienot näkymät alas Prahan kaupunkiin. Raitiovaunupysäkit ovat aivan alhaalla rappujen edustalla, eikä kiipeäminen kellolle ole pitkä. 

Lisäksi Letnán puistosta löytyy aivan Metronomisen kellon läheisyydestä myös Hanavskýn paviljonki.

Raitiovaunupysäkki on kellolle ja puistoon johtavien portaiden lähellä. Raitiovaunut 1, 8, 12 ja 17 kulkevat pitkin Nábřeží Edvarda Benešeot-katua, jää pois pysäkillä Čechův most.


Omaa tekstiä + Mondo matkaopas Praha sekä Näe, koe Praha. Kuvat omat.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig